Aktuálně: 4 416 inzerátů187 003 diskuzních příspěvků17 916 uživatelů

Bezsrstá plemena morčat – Skinny a Baldwin

Bezsrstá plemena morčat – Skinny a Baldwin
379 10 minut čtení

Mezi bezsrstá morčata patří pouze dvě plemena, nimiž jsou skinny a baldwin. Jejich na první pohled nepatrné rozdíly si vysvětlíme v tomto článku. Zaměříme se také na jejich chov a nejčastější chyby, kterých se jejich majitelé (byť nevědomky) dopouštějí.

  • Hned v úvodu zdůrazňuji, že bezsrstá morčata NEJSOU VHODNÝM MAZLÍČKEM PRO ALERGIKY, jak je téměř ve všech článcích na internetu mylně uváděno!

Proč?

Bezsrstá morčata, jak už název napovídá, sice nemají hustou srst po celém těle, avšak jejich kůže vylučuje sekrety, které jsou včetně jejich slin, moči, výkalů, (částečného osrstění), velmi silným alergenem! Z vlastní zkušenosti mohu říci, že holá morčata mi (jakožto astmatikovi a alergikovi) způsobují ještě větší alergické potíže než morčata se srstí. 

Dalším neopomenutelným alergenem (u jakéhokoliv morčete) je seno, které morčata potřebují nonstop k dispozici a není možné ho ničím nahradit!

Skinny morčata, CHS LappiPappi Skinny morčata, CHS LappiPappi Foto: Zuzana Plšková

Péče o bezsrstá morčata

Teplota

Bezsrstá morčata nejsou fyziologicky přizbůsobena pro chov ve venkovních podmínkách. K životu potřebují teplotu mezi 23-25 stupni Celsia. Jsou navíc velmi náchylná na průvan a neměla by být vystavována přímému slunci. Musíme tedy předem promyslet, zda pro ně v domácnosti najdeme vhodné místo, které navíc budeme schopni udržovat ve zmíněné teplotě i v zimním období.

Kůže

Bezsrstá morčata nekoupeme ani nemažeme, pokud to není nezbytně nutné! (Platí to mimo jiné o všech bezsrstých zvířatech).

Výjimky existují například v případě kožních onemocnění, kdy se můžeme setkat jak s léčbou mastmi, tak s léčivými koupelemi. Dále je možné morče vykoupat v případě extrémního znečištění (např. průjmem), nebo v rámci přípravy na výstavu.

Nemělo by se však jednat (ve všech variantách) o pravidelnou, ani preventivní aktivitu. 

Častým mazáním nebo koupáním morčat ničíte přirozenou funkci jejich kůže, která se „od přírody promazává sama“. V praxi řečeno: čím více budeme morče mazat krémy, oleji, tím více bude suché a šupinaté. 

Zdravé, dobře živené bezsrsté morče má hebkou a lesklou kůži.

Tím, že kůže není kryta srstí, dochází poměrně často k jejímu poranění. (Ať už o seno, či vlivem druhého morčátka). V takovém případě skvělě funguje aplikovat na poraněná místa mast Betadine a později mast Bepanthen Baby. Morčátku se na kůži vytvoří stroupky, později světlé jizvy, které při drobném poranění obvykle časem vymizí. V případě většího poranění kůže se však mohou vytvořit světlé jizvy, které morčátku zůstanou napořád. (Obzvlášť u tmavých barev morčat může dojít v místě poranění k následné depigmentaci.)

Strava a vyprazdňování

Bezsrstá morčata se oproti morčatům se srstí v tématu stravování v zásadě neliší. (Jak správně krmit morčata se můžete dočíst v článku Morče – základní výbava a péče).

Jejich tělo má však více práce s termoregulací (skrz absenci srsti), a tak mají o něco rychlejší metabolismus, který jejich tělo udržuje v tělesné teplotě, a tedy více baští, více vylučují.

Ubikace a podestýlka

Ubikace pro skinny a baldwiny může být stejná, jako pro morčata se srstí, za předpokladu, že dodržíme výše zmíněné body (teplo, světlo, žádný průvan ani přímé slunce). 

Částečným pomocníkem proti průvanu mohou být (místo klecí) plastové boxy v dostatečně velkých rozměrech, nebo ubikace „na míru“, kde vytvoříme závětří.   

Podestýlka pro bezsrstá morčata by měla být hlavně měkká s dobrou savostí. (Tedy hobliny, Asan, atd. ve vysoké vrstvě). Naprosto nevhodný je chov na peletách, protože jsou tvrdé a vedou ke tvorbě pododermatitídy – neboli bolestivým otlakům (, což ale platí pro všechna plemena morčat).

Skinny morče, CHS LappiPappi Skinny morče, CHS LappiPappi Foto: Zuzana Plšková

Mazová žláza

Často zmiňovaným tématem je samotná mazová žláza, která jde u „holých“ morčat lépe vidět, protože není kryta srstí (mají ji všechna morčata). Obvykle je chybně zaměňována za kožní nemoc.

Mazová žláza se nachází na konci hřbetu u kostrče morčátka, (kde by byl býval ocásek) a její znečištění poznáme pouhým pohledem oka. Vytvoří se na ní větší vrstva tmavého mazu, až jakoby krusta (chlupatým morčatům může slepit srst.) Některá morčata (zejména samci, nebo starší morčata) trpí nadměrnou sekrecí mazu, tedy si žlázu nezvládají čistit sama, a proto jim můžeme pomoci.

  • Čištění mazové žlázy

Nikdy nepoužíváme mýdlové prostředky! (Mohly by kůži podráždit a následně by způsobily ještě větší tvorbu mazu). Na vatový tampónek, nebo na tyčinku na čištění uší, naneseme přírodní olej (např. kokosový, olivový, může být i slunečnicový) a jemnými krouživými pohyby žlázu opatrně očistíme. Krusta se po chvilce díky oleji „rozpustí“ a jde nenásilně odstranit. Poté místo zlehka umyjeme vodou. Nikdy žlázu nedrhneme násilím, ani maz neškubeme. Je totiž umístěna na velmi citlivém místě a mohli bychom morčátku ublížit.

Skinny morče, Chovatelská stanice EL NIŇO Skinny morče, Chovatelská stanice EL NIŇO

Plemeno SKINNY

Skinny morčata, CHS LappiPappi Skinny morčata, CHS LappiPappi Foto: Zuzana Plšková

Obecně

Plemeno skinny bylo vyšlechtěno v laboratořích v Kanadě, původně jako pokusné zvíře pro dermatologické studie. Poprvé se tato mutace objevila v roce 1978 v institutu Armanda Frappiera, a to ve vrzích tří samic umístěných do skupiny s jedním samcem. První skinny byli bílí červenoocí a neměli příliš dobrou imunitu. Následně je chovatelé začali připouštět s chlupatými morčaty, čímž posilovali jejich imunitní systém a také začaly vznikat barvy a kresby, které známe dnes.

První skinny morče se dostalo do České republiky v roce 2004. V následujících letech bylo velmi originálním a luxusním mazlíčkem, dnes je toto plemeno mezi majiteli morčat poměrně oblíbené a můžete ho pořídit již z desítek chovatelských stanic.

Pořizovací cena

Průměrná cena za skinny morče z chovatelské stanice se dnes pohybuje okolo 1200-1500 Kč, -.

(Cena obvykle závisí na: předcích – rodokmenu, věku, pohlaví, vizuální kvalitě (stavba těla, velikost – váha, poměr barev, sytost barev), popř. kosmetických nedostatcích daného morčátka.)

Ve zverimexech se cena za skinny pohybuje paradoxně ještě výše, cca kolem 2 tisíc korun.

Vzhled

Skinny morčata mají po celém těle nepatrné (skoro neviditelné) jemné chmýří, které dělá jejich tělo příjemné na dotek. Srst se vyskytuje pouze na hlavě (od očí, přes nos až na bradu) a na končetinách do výšky kolenních a loketních kloubů. Srst na jiných částech těla je nežádoucí. 

Můžeme se setkat se dvěma standardními typy osrstění hlavy: 

  • Pompon: ohraničené osrstění na nose, končící symetricky v úrovni vnitřních koutků očí
  • „Véčko“: osrstění nosu není zakončeno v úrovni vnitřních koutků očí, pokračuje podél nadočnicových oblouků směrem k uším, připomíná tvar písmene V.

Skinny morče, které je hodně osrstěno (má tedy srst na více místech, než je uvedeno ve standardu– obvykle po celém těle) se mezi chovateli nazývá „drátěnka“ (anglicky také werewolf).

Skinny morče, CHS LappiPappi Skinny morče, CHS LappiPappi Foto: Zuzana Plšková

Křížení – možné kombinace

  1. Varianta: Skinny oba rodiče = očekáváme všechna mláďata skinny
  2. Varianta: Chlupaté morče bez skinny genu x skinny morče = chlupatá mláďata, některá se skinny genem, některá bez
  3.  Varianta: Chlupaté morče se skinny genem (zkratka SKG) x skinny morče = skinny mláďata, chlupatá mláďata se skinny genem

Zajímavosti

  • Skinny morčata mívají častěji početnější vrhy (v průměru 3-5 mláďat), než osrstěná morčata.  
  • Některým březím samicím naroste srst také na zádech, avšak po porodu zase opadá. (Neznamená to nutně, že samice je „drátěnka“), pravděpodobně to způsobuje jen změna a nárust hormonů v období březosti.
  • Skinny morče má vyšší tělesnou teplotu a na omak je příjemně teplé

Plemeno BALDWIN

Baldwini, Chovatelská stanice Pétalo de Oro Baldwini, Chovatelská stanice Pétalo de Oro

Obecně

Plemeno baldwin bylo vyšlechtěno v laboratořích v San Diegu v USA. Je geneticky odlišné od skinny a je vzácnější. První baldwin se narodil po dvou amerických crestedech barvy zlaté aguti. Mláďata začala během prvního týdne života ztrácet srst. Nejprve kolem očí, poté kolem nosu a až na konec na zádech. Jakmile baldwini dospěli, provedli vědci zpětné křížení, ze kterého se narodila opět baldwiní mláďata.

Pořizovací cena

Průměrná cena za baldwina z chovatelské stanice se pohybuje okolo 2000–2500 Kč, -, a také jako u skinny nepatrně závisí na více faktorech (rodokmen, věk, pohlaví, vizuální kvalita (stavba těla, velikost – váha, poměr barev, sytost barev). Baldwini jsou ve srovnání se skinny morčaty stále poměrně vzácní a prozatím je chová jen pár chovatelských stanic v České republice.

Baldwin, Chovatelská stanice Pétalo de Oro Baldwin, Chovatelská stanice Pétalo de Oro

Vzhled

Baldwini bývají velikostí menší než skinny. Jejich hlava je v rysech výrazně jemnější.

Kůže je na dotek gumová bez jakéhokoliv osrstění, není jemná a hladká jako u skinny. (Při pohlazení takového morčátka vám bude ruka o kůži spíše drhnout).

Na kůži se tvoří vrásky a záhyby, které jsou nejvýraznější na hlavě, ramenou a nohách. Na hlavě má být od shora dolů středová línie a vrásky se mají tvořit kolem ní. Na ramenech jsou hluboké vrásky, zadek je hladký. Mohou se vyskytnout chloupky na nártech, vousy na tvářích a bradě.

Baldwin se rodí osrstěný, ale srst postupně od pátého dne života ztrácí směrem od hlavy. Do věku dvou měsíců musí být úplně holý, jinak mu zbytky srsti zůstanou po celý život (tzv. mezityp).

Baldwini, Chovatelská stanice Pétalo de Oro Baldwini, Chovatelská stanice Pétalo de Oro

Křížení – možné kombinace

  1. Varianta: Baldwin oba rodiče = očekáváme baldwin mláďata
  2. Varianta: Chlupaté morče bez baldwin genu x baldwin morče = chlupatá mláďata s baldwin genem.
  3. Varianta: Chlupaté morče s baldwin genem x baldwin morče = baldwin mláďata, chlupatá mláďata s baldwin genem.

Zajímavosti

  • Baldwiny není vhodné křížit s plemeny, která mají strukturovanou srst (např. plemeno Rex, Teddy). V kůži totiž i po opadnutí veškeré srsti zůstávají chlupové cibulky, které dráždí jejich kůži a způsobují svědění. Morčátko se pak nadměrně škrábe, z čehož vznikají rány a riziko infekcí. 
  • Dle zkušeností některých chovatelů hraje roli v rychlosti opadávání srsti také jejich barva. (Například non-aguti barvy opadávají rychleji, než aguti barvy).

Pokud jste si přečetli celý článek, můžete si prověřit své znalosti o bezsrstých plemenech morčat v testu zde.

Skinny morče, CHS LappiPappi Skinny morče, CHS LappiPappi Foto: Zuzana Plšková

Zdroj informací o původu a standardu skinny a baldwinů: Standard plemen, © ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Zuzana Plšková (Lappi_Pappi)

Autorem od: 09.12.2023

Morčatům se aktivně věnuji 8 let. Před 4 roky jsem založila chovatelskou stanici ušlechtilých morčat CHS LappiPappi. Absolvovala jsem několik veterinárních webinářů zaměřených na různou morčecí problematiku. A ve volném čase provozuji svou FB skupinu Skinny morčátko.

Podobné články

Může vás také zajímat