Aktuálně: 4 404 inzerátů186 550 diskuzních příspěvků17 910 uživatelů

Venčení křečků venku a zhotovení výběhu

Venčení křečků venku a zhotovení výběhu
Ludmila Martínková 11.05.2024, 12:00
764 8 minut čtení

S příjemnými teplými dny rádi trávíme svůj čas na terase, zahradě či kdekoliv, kde cítíme kousek přírody. Nejednoho chovatele napadne, že by velmi rád takové prostředí dopřál i svému křečkovi. Ocení ale křeček takové prostředí? Je to pro něj bezpečné? V článku poskytnu veškeré informace o venčení křečků a nabídnu vhodnější alternativu výběhu.

Imunita

Asi nejpalčivějším problémem je imunita domestikovaných křečků. Křečci jsou v rámci domestikace a výzkumu po stovky generací chováni v zajetí. Jejich imunita už není zdaleka tak silná jako u jejich divokých předků. Na rozdíl od našich jiných zdomácnělých zvířat, která se mohou pohybovat venku, nechodí na preventivní prohlídky, nedává se mu očkování a nemůžeme ho vykoupat ve vodě či ho něčím jen tak postříkat. Nezanedbatelným rizikem při volném venčení jsou fekálie, plísně, bakterie a viry z venkovního prostředí, které mohou křečkovi uškodit na zdraví. Nikdo Vám nezaručí, že se před křečkem v trávě neproběhlo infikované zvíře (např. myš, potkan, kočka, pták…).

Problémem může být i samotné počasí. Zima, horko i průvan mohou lehce zapříčinit nachlazení nebo úpal. Pokud bude mít křeček z pobytu venku zdravotní problém, pravděpodobně se nevyhnete návštěvě veterináře a nepříjemnostem spojeným s léčením nemoci.

Parazité a bodavý hmyz

Velmi nepříjemně ovlivní domácnost parazité, které si křeček může z venku přinést domů v kožíšku (např. čmelíci, svrab, roztoči,…). Pro křečka může být život ohrožující ale i bodnutí vosy nebo včely. Pozor dávejte i na vše, co z venku křečkovi dáváte. V případě zelených bylin, které jsou podávány čerstvé, je potřeba je pečlivě omýt vodou a prohlédnout. V případech suchých přírodnin, jako je seno, krmná směs, klasy, sušené byliny nebo dřevo, je vhodné tento materiál alespoň na dva dny přemrazit v igelitovém sáčku.

V případě napadení parazity se musí vyhodit veškerá podestýlka, která se při vhodně zařízeném bydlení umožňujícím norování, dost prodraží. Je možné, že se bude muset vyhodit i některé dřevěné vybavení. Rozhodně tímto nechci strašit, ale se zavlečením parazitů z přírodnin se na poradenství setkáváme velmi často. V případě parazitů vždy doporučuji řešit situaci s veterinářem. Nejenže dáte svému křečkovi tu nejlepší péči, ale boj s parazity je efektivnější.

Stres

Dalším důvodem je velký stres z neznámého prostředí a pachů. Křeček žije celý život ve svém teritoriu, kde cítí svůj pach a najednou se ocitne v otevřeném prostoru s neznámými pachy a zvuky. Venku se proto cítí v nebezpečí a jeho chování může být při podezření na blízkost predátora nepředvídatelné. Křečci ve volné přírodě neloví, naopak jsou lovnou kořistí dravců. Při sebemenším podezření na smrtelné nebezpečí můžou i největší mazlíci kousnout, vypadnout z rukou, utéct, o zažitém stresu ani nemluvě.

Citlivý zrak

Křečci jsou noční zvířata a jejich zrak není uzpůsobený pohybu na slunci. Přímé sluneční záření jim úplně znemožňuje vidět a může trvale poškodit oči. Chovatelé proto nedoporučují vystavovat křečka dennímu světlu bez pádného důvodu.

Útěk

Rizikem je i útěk, ať už z leknutí, paniky či zvědavosti. Křeček se může podhrabat, najít noru jiného zvířete nebo prostě zmizet z dohledu. Na volném prostranství se pak už jen velmi těžko hledá.

Jedovaté rostliny

Může se také stát, že v nestřeženém okamžiku křeček sežere rostlinu, která je pro něj jedovatá. Ačkoliv se setkávám s názorem, že má křeček instinkty na to, kterou rostlinu může a nesmí ohryzávat, opak je bohužel pravdou. Pokud nejste zapálený botanik, pravděpodobně neznáte všechny rostliny, které Vám rostou volně v trávě na zahradě.

Pro křečka je velmi nebezpečná i rostlina obyčejného rajčete. Brzy po pozření listu se dostaví příznaky otravy, které nezřídka končí smrtí. Pro křečka je velmi nebezpečná i rostlina obyčejného rajčete. Brzy po pozření listu se dostaví příznaky otravy, které nezřídka končí smrtí. Pixabay.com

Ačkoliv to může na první pohled vypadat lákavě, nemůžu ze zmíněných důvodů doporučit křečka venčit venku. Přírodu můžeme křečkovi dopřát i doma. Do ubikace vložte vhodné větvičky stromů, do podestýlky zapíchejte klasy, můžete použít i mech či šišky, které jsou vyschlé a už nepouští smůlu. Vhodné jsou i bylinky. Ubikaci můžete dozdobit kameny (ty těžší dejte na pevný podklad, ať je křeček nepodnoruje a nezavalí ho). Velmi dobře vypadají i živé zelené rostliny vhodné do křeččí ubikace, o tom se ale rozepíšu zase v jiném článku.

Výběh

Možností nechat křečka pořádně vyběhat nenabízí pouze (teď už víme, že nevhodné) venkovní prostředí, ale také bezpečně zvolený výběh. Pro křečka je samozřejmě nejlepší, pokud můžeme kombinovat možnost kolotoče v ubikaci a každodenní výběh. Záleží ale na individuální povaze a druhu křečka. Pro křečíky čínské a Roborovského by vypuštění do volného výběhu mohlo být zbytečně stresující, u těchto druhů raději volíme pouze kolotoč nebo běhací disk v jejich ubikaci.

Bezpečí na prvním místě

Můžete nechat běhat křečka na volno v bezpečné místnosti nebo v ohraničeném prostoru. Nikdy ale nenechávejte křečka ve výběhu bez dozoru.

bezpečné místnosti se nemá křeček, jak zranit, tzn. veškeré elektrické kabely dáme z dosahu křečka. Křeček by neměl šplhat na vysoké objekty (např. záclony, skříně, radiátory…), i nešťastný pád z pár (desítek) centimetrů na pevnou zem může způsobit vážný úraz. Pokud se bojíte, že vám křeček zaleze za skříň a už nevyleze, zabezpečte místo za skříní např. kusem kartonu, deskou nebo knihou. Křečkovi pak do místnosti můžete schovat dobroty, dát mu k dispozici na běhání kolotoč a různé prolézačky. Aby se křeček na volném prostranství cítil v bezpečí, do prostoru umístíme předměty, do kterých se může schovat. Můžete si sednout na zem a číst si knihu, sledovat film na mobilu nebo cokoliv, co zrovna chcete. Po nějaké době si křeček začne všímat i vás a lozit po vás. To už můžete mít nachystaný pamlsek a vždy ho za jeho přízeň odměnit. Je to skvělý čas, který můžete se svým křečkem strávit spolu, dokonce i při ochočování a seznamování – křeček se vás přestane bát a bere vás jako součást svého okolí. Bezpečné prostředí můžete zařídit v libovolné místnosti – třeba i v koupelně, kde bývá méně kabelů a nábytku.

Ohraničený prostor by měl být větší, než je křečkova ubikace, aby se v něm křeček mohl pořádně vyběhat. Postačí například postel nebo gauč, pozor ale na pády – někteří křečci rádi skáčou. Prodávají se i mřížky, skládací plastové čtverce, výběh můžete slepit i z kartonu nebo z dřevěných desek. Viděla jsem i výběh pro křečíka z vysunuté komody pod postelí. Vždy si ale buďte jistí, že je výběh dostatečně vysoký a křeček ho nepřeleze a pravidelně kontrolujte jeho stav. Křeček totiž velmi snadno vyhlodá do některých materiálů díru. Do výběhu pak dejte cokoliv, co bude křečka bavit – kolotoč, prolézačky, dobroty, sebe…

Ohraničený výběh pro křečka koupíte i na e-shopech. Různé druhy plastových ohrádek jsou mezi chovateli velmi oblíbené. Ohraničený výběh pro křečka koupíte i na e-shopech. Různé druhy plastových ohrádek jsou mezi chovateli velmi oblíbené. Zoohit.cz, TIAKI indoor

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ludmila Martínková

Autorem od: 08.12.2023

Jsem chovatelkou křečků syrských. Už několik let se aktivně věnuji poradenství ohledně křečků a křečíků. Zároveň se snažím o osvětu v chovu křečku a křečíků na základě jejich přirozených potřeb a dostupných výzkumů.

Podobné články

Může vás také zajímat