Aktuálně: 4 122 inzerátů197 720 diskuzních příspěvků18 072 uživatelů

Korela chocholatá - chov

Korela chocholatá - chov
Jiřina Tajčmanová 05.11.2023, 12:00
1 682 3 minuty čtení

Popis a rozlišení pohlaví

Korela chocholatá dosahuje délky 32–33 cm (včetně ocasu). Patří k nejčastěji chovaným papouškům současnosti a je vhodná i pro začínající chovatele.

Samec (přírodní zbarvení) je šedý, se žlutou hlavou a červenou ušní skvrnou. Letky jsou bílé, spodní strana ocasu černá. Samička (přírodní zbarvení) má hlavu šedožlutou, přičemž ušní skvrna je matnější než u samce. Letky jsou šedobílé, spodní strana ocasu šedobíle příčně pruhovaná. Samici také poznáme podle mramorování na spodní straně žlutých ocasních per. Mladí ptáci vypadají jako samice. Typickým znakem je chocholka na hlavě, kterou se vyznačují obě pohlaví. Díky chocholce je korela nazývána „malým kakadu“.

Způsob chovu

Korely mám ve venkovní voliéře o rozměrech: 3x2x1 (DxVxŠ), se záletem: 1,5x2x1 m. V zimě korelám nepřitápím, dvě stěny záletů mají sílu téměř 60 cm, takže tak rychle nepromrzají. Ve voliéře mám jeden pár korel a u nich jeden pár andulek. Hnízdní budky mají na protilehlých stranách záletu, a nezaznamenala jsem rozepře ani při odchovu mladých.

Korela chocholatá - chov

Krmení

Směs pro korely si míchám sama v následujícím složení: proso tří barev (žluté, zelené a červené), slunečnice (především bílá a žíhaná), kardi, loupaný oves, pohanka, ostropestřec, semenec, lesknice a senegalské proso. Tuto směs zrnin také nakličuji, a k tomu také klíčící směs od Deli nature a kukuřici. Dopoledne namočím, po asi osmi hodinách máčení propláchnu a dám do klíčícího sila. Ráno a večer opět propláchnu, a ráno po dalším propláchnutí zkrmuji. Kukuřici mají moc rádi i čerstvou v mléčné zralosti. Na zimu kukuřici zamrazím.

V době hnízdění dělám vaječnou míchanici. Podávám hotovou směs All pet mix meal. Nastrouhám do ní mrkev, kopřivy a uvařené vejce. Do míchanice přidávám Roboran s pupalkovým olejem a Humac.

Důležité je zelené krmení a to i mimo dobu hnízdění. Například ptačinec žabinec, pampeliška, jitrocel, šťovík, semena rostlin v mléčné zralosti. Na okus dávám větve ovocných a jehličnatých stromů, dále větve vrby.

Nesmíme zapomenout na ovoce a zeleninu. Přes léto je to vše dostupné ze zahrady, v zimě hlavně jablka, mrkev a mražené zásoby. Rádi baští piškoty. Tak toho využívám, když jim chci podávat například Paputo.

Celý rok přidávám do vody Optimin a Acidomid. Nově jsem začala v chovu podávat probiotika EMa Fauna Exotik. Dále nesmí chybět ve voliéře sépiová kost a miska s gritem. Korely se rády koupou nebo sprchují. 

Hnízdění

Budku používám prkennou o rozměrech: 25x25x30 cm. Vlet má průměr 7 cm. Samice snáší vejce obden. Snůška může čítat 4–8 čistě bílých vajec. Mé korely mívají většinou 5–7 vajec. Na zahřívání se samička se samcem střídají. Dost často jsou v budce oba rodiče naráz. Vejce zahřívají cca 22 dnů (záleží na okolní teplotě). Kroužkuji přibližně 7. den kroužkem o vnitřním průměru 5,5 mm. Od prvního kroužkování musím čistit hnízdní budku každý druhý den. Korely totiž trus nevynáší (jako mi to dělají například neofémy modrohlavé), a tak je nutné udržovat mláďata v čistotě a suchu.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jiřina Tajčmanová

Autorem od: 08.10.2023

Chovám: korela chocholatá, Rosela pennantova, Rosela pestrá, Leskoptev tříbarvá , Agapornis etiopský, Papoušek horský, Andulka vlnkovaná, Neoféma modrohlavá, Kanár Gl. FANCY, Kakariki rudočelý, Amadina gouldové, Alexandr malý, Hýl mexický, Zebřička pestrá.

Vážení přátelé, ze zdravotních důvodů jsem byla nucena ukončit chov exotického ptactva. 

Podobné články

Může vás také zajímat